Strategische guidelines voor startende en groeiende labels
In de mode-industrie beginnen veel ondernemers vanuit een passie voor mode. Hoewel passie een krachtige drijfveer is, kan het ontbreken van een gedegen businessmodel of financiële strategie tot de nodige uitdagingen leiden. Wij legden ons oor te luisteren bij Benjamin Daemen van het accountancy agency Creative Finance. Want als iemand weet welke (financiële) KPI’s er écht toedoen en hoe je ze in kaart brengt, dan is hij het wel!
De belangrijkste uitdagingen voor modelabels
Voor we ingaan op de KPI’s die er echt toe doen, nemen we jullie mee in de risico’s die ervoor zorgen dat je bepaalde cijfers goed moet opvolgen. De belangrijkste risico’s voor startende modelabels omvatten:
Voorraadbeheer: Onjuiste voorraadniveaus kunnen leiden tot verlies van kapitaal of gemiste verkoopkansen. Je zorgt er ook best voor dat je na elk seizoen met zo min mogelijk voorraad blijft zitten want anders zit jouw cash vast in jouw stock.
Cashflowproblemen: Gebrek aan liquiditeit kan je bedrijf snel in de problemen brengen, vooral in seizoensgebonden sectoren zoals mode waarbij je telkens moet voorfinancieren richting het volgende seizoen.
Leveranciersbetrouwbaarheid: Vertragingen en inconsistenties in leveringen kunnen je hele keten verstoren. ALTIJD een back up plan hebben en goede afspraken maken met jouw producenten zijn hierdoor noodzakelijk.
Belangrijke KPI’s voor labels
Vanuit deze risico’s zijn er een aantal KPI’s die je van dichtbij moet opvolgen.
1 | Voorraadomloop (Inventory turnover)
Deze KPI meet hoe vaak je voorraad binnen een bepaalde periode wordt verkocht en vervangen. Een hoge voorraadomloop betekent efficiënte verkoop en voorraadbeheer, wat essentieel is om verouderde stock te vermijden.
Voorraadomloop = Kosten van Goederen Verkocht (COGS)/Gemiddelde Voorraad
2 | Cash-to-cash cycle time
Deze KPI meet de tijd tussen het uitgeven van geld voor voorraad en het ontvangen van geld uit verkopen. Een kortere cash-to-cash cyclus betekent betere liquiditeit en minder risico op cashflowproblemen.
Cash-to-cash cycle time = Voorraaddagen + Debiteuren dagen – Crediteur dagen
3 | Netto werkkapitaal (Net working capital)
Deze KPI helpt bij het beoordelen van de liquiditeit door te kijken naar de kortetermijnmiddelen en verplichtingen.
Netto Werkkapitaal = Vlottende activa − Kortlopende schulden
Er zijn verschillende tools beschikbaar die kunnen helpen bij het beheren van voorraad en cashflow in de mode-retail:
Odoo: Een uitgebreide ERP-oplossing die voorraadbeheer, verkoop, en financiën integreert.
Shopify extensie: Een plugin voor Shopify die geavanceerde voorraad- en orderbeheerfuncties biedt.
Lightspeed: Een krachtig POS- en e-commerceplatform dat geschikt is voor mode-retail, met functies voor voorraadbeheer en verkoopanalyse.
Strategische aanpak voor kortingen en duurzaamheid
Kortingen in de mode
Voor modebedrijven die zich niet strikt aan seizoenen binden, kunnen kortingen een effectieve manier zijn om voorraad om te zetten in cash, vooral bij overstock. Het is cruciaal om strategisch met kortingen om te gaan en minstens de aankoopprijs aan te houden om verlies te minimaliseren. Dit bevordert niet alleen de cashflow maar voorkomt ook dat kapitaal vastzit in dode voorraad, zo kan je jouw voorraadomloop verbeteren.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de mode-industrie en het kan ook samengaan met het onder controle houden van jouw kern KPI’s. Het streven naar een duurzaam bedrijfsmodel kan niet alleen bijdragen aan een positieve merkreputatie maar ook aan langetermijnsucces. Denk aan circulaire modepraktijken, zoals het recyclen van materialen en het aanbieden van milieuvriendelijke producten. Wij hebben steeds meer klanten die hierop inzetten omdat je hier ook jouw COGS mee kan drukken.
De stap naar internationalisering
De stap nemen om te internationaliseren als label opent deuren naar schaalbaarheid en meer groei. Als je dit gestructureerd aanpakt, heeft het een positieve impact op jouw KPI’s. Let wel, als je een internationalisatieproces onvoldoende uitwerkt en niet onderbouwt met een financieel plan, kan het net het omgekeerde effect hebben. Zelfs als je in jouw verkoop succesvol bent, heeft het ingrijpende gevolgen voor je cashflow door het steeds groter wordende bedrag dat je moet voorfinancieren. Vanuit de ervaring van verschillende klanten zijn er wel een aantal zaken die Benjamin aanraadt om op een doordachte manier te internationaliseren.
Belang van lokale tractie
Bij internationalisering is het vaak noodzakelijk om met een lokale agent te werken, vooral als je een modebedrijf uit België start. Het succes in het buitenland hangt sterk af van de bekwaamheid van de agent, die 8% tot 15% van je marge kan vragen. Zorg ervoor dat je merkidentiteit duidelijk en sterk is, zodat de agent deze effectief kan vertalen naar de lokale markt. Als jij jouw merk niet kan verkopen met een sterke pitch in je eigen regio, zal dat voor een agent in het buitenland ook moeilijk worden.
PR en marketing
Naast agenten is het cruciaal om te investeren in PR en marketing in het buitenland om je merkbekendheid op te bouwen en de verkoop te stimuleren. Zonder een goede marketingstrategie kan je merk in een nieuwe markt gemakkelijk verloren gaan. Connecteer met persbureaus in het buitenland of bouw zelf een netwerk op van journalisten.
Kosten per acquisitie (CAC)
Een eenvoudige manier om je klantacquisitiekosten te berekenen is door te kijken naar de uitgaven op platforms zoals Google of Facebook naar een buitenlands publiek en te analyseren hoeveel klanten hierdoor zijn binnengekomen. Dit helpt je om te begrijpen welke kanalen het meest effectief zijn en waar je je marketingbudget het beste kunt inzetten.
Het succesvol laten groeien van een modelabel vereist dus meer dan alleen passie. Het vraagt om strategische planning en het gebruik van de juiste KPI's om prestaties te meten en te optimaliseren. Door je te richten op voorraadomloop, cash-to-cash cyclustijd, netto werkkapitaal, en door strategisch met kortingen en internationalisering om te gaan, kun je je cashflow beschermen en je bedrijf op een solide basis opbouwen. Met een goed doordachte keten en nauwkeurig voorraadbeheer, leg je een sterke basis voor succes op lange termijn.
Leren van elkaar
Met Fashion Fever vinden we het belangrijk om modeondernemers inzichten te geven die hen verder helpen groeien. Daarom brengen we regelmatig gelijkgestemde ondernemers in de mode samen om in gesprek te gaan over uitdagingen zoals deze en andere onderwerpen. Zo stap je niet alleen geïnspireerd buiten maar kan je ook met concrete ideeën en acties aan de slag gaan nadien.
Bekijk hier onze agenda om bij de volgende sessie aan te sluiten: https://fashionfever.be/evenementen
Comments